Keskiaikaan liittyy paljon mielenkiintoisia aiheita myös Keskiaikaisten markkinoiden ulkopuolella. Tälle sivulle on koostettu moninaisia vinkkejä, ideoita ja ajanvietettä, jotka liittyvät keskiaikaan tai mukailevat muutoin keskiajan henkeä. Ja mikä parasta, kaikki ovat katsottavissa verkossa juuri silloin kun itsellesi parhaiten sopii!
Ja hei, tule tänne toistekin! Sivu päivittyy vielä rutkasti ennen kuin markkinat ovat käsillä.
Katseltavaa:
Kaipaatko virtuaalimarkkinoilla Porthaninpuiston Työnäytösaluetta, jossa käsityöläiset ovat esitelleet taitojaan ja antaneet samalla käsityövinkkejä kotona toteutettaviksi? Työnäytösalueella on lukuisina vuosina ollut Värjärikilta opastamassa lankojen värjäämiseen luonnon väriaineilla. Virtuaalimarkkinoilla tarjoamme iloksenne Värjärikillan jäsenen Jaanan vinkkejä siitä, miten voit kotioloissa värjätä lankaa koivun lehdillä. Jaanan Lankapajan videoblogista löytyy ohjeita myös muiden kasvivärien käyttöön.
Työnäytösalueella on esitelty myös kalannahan parkitsemista. Erään kolttanaisen käsityöpäiväkirjassa Minna Moshnikoff näyttää, miten kotioloissakin kalannahan voi parkita käsitöissä käytettäväksi ja miltä parkittu kalannahka näyttää.
Keskiajasta kerrotaan kaikenlaista, mutta mikä on totta ja mikä myyttiä? Keskiaikaisten markkinoiden yhteistyökumppani Turun museokeskus on julkaissut sarjan tiiviitä videoita, joissa myyttejä käydään läpi. Suosittelemme!
Alkoiko puhe janottaa? Ei se mitään, suunnatkaamme seuraavaksi tavernaan Keskiaikaisilta markkinoilta tutun Räikän matkassa!
Taivaannaula käynnisti keväällä 2013 Hiisi-hankkeen pyhien luonnonpaikkojen suojelemiseksi ja tietojen luetteloimiseksi, minkä myötä vapaaehtoisvoimin on nyt luetteloitu jo yli sata Suomen kansan pyhää luonnonpaikkaa. Alla olevalla videolla on mielenkiintoista tietoa paitsi hiisistä myös pyhistä luonnonpaikoista yleisesti.
Kiinnostava linnankukkula löytyy myös Pohjois-Karjalan Koverosta. Tästä voit kuunnella ja katsella siitä Hannele Rusilan tarinan, joka sopii hyvin myös lapsille.
Kuunneltavaa:
Myyteistä ja pseudohistoriasta puheen ollen – Keskiaikaisten markkinoiden historiallinen asiantuntija Reima Välimäki ja tutkija Mila Oiva kertovat aiheesta:
- Juuso Pekkisen ohjelma Yle Areenassa. Haastateltavana Turun Yliopiston tutkijat Reima Välimäki ja Mila Oiva: Pseudohistorialliset teoriat verkossa
Tapahtumapäivinä julkaisemme virtuaalisella päälavallamme videoesitelmiä elämästä keskiajalla: mitä voitiin tietää, miten puhuttiin ja millaista oli piispan arki? Jos haluat kuulla enemmänkin keskiajan arkisestä elämästä, suosittelemme lämpimästi Matka Itämaahan -radio-ohjelmasarjaa, josta kuulet, miten matkalle valmistauduttiin ja mitä käytännön asioita matkalaisen tuli huomioida:
- Matka Itämaahan -radio-ohjelmasarja Yle Areenassa. Matkaoppaana arkeologi ja Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittaja Ilari Aalto: Matka Itämaahan
Härkätien Leikarit on keskiaikaista markkinamusiikkia soittava yhtye, jonka ohjelmistosta löytyy musiikkia eri puolilta Eurooppaa. Keskiaikaisilla markkinoilla useana vuonna esiintynyt kokoonpano kuljettaa kuulijan musiikkimatkalle Härkätieltä Flanderin ja Ranskan kautta Espanjaan ja Italiaan. Esityksiä elävöittävät myös kaksi jonglööriä.
- Keskiaikaiseen tunnelmaan voi virittäytyä kuuntelemalla Härkätien Leikareiden musiikkiesityksiä ja katsomalla jonglöörien taidonnäytteitä esimerkiksi yhtyeen Facebook-videoilta!
Luettavaa:
Tänä armon vuonna 2020 Turkuunkin saapunut pandemia on vienyt ajatuksemme keskiajan tunnettuun pandemiaan ruttoon, joka alkoi mustana surmana 1300-luvun puolessa välissä ja ilmaantui useina epidemioina sen jälkeenkin. Rutosta julkaisemme virtuaalilavallamme videoesitelmän jokaisena tapahtumapäivänä, ja aiheesta voit lukea lisää maisteri Andreaksen eli Ilari Aallon keskiaikablogista:
- Maisteri Andreaksen keskiaikasivut – De Proprietatibus rerum: ”Keskiajan” ruttolääkärit
Jos taudit piinasivat tai halusi huolehtia terveydestään jo ennakkoon, oli onneksi myös lääkkeitä:
- Maisteri Andreaksen keskiaikasivut – De Proprietatibus rerum: Keskiajan lääkkeet
Joko katselit ja kuuntelit yllä mainitut linkit keskiaikaan liittyvistä myyteistä ja pseudohistoriasta? Aiheesta löytyy myös luettavaa:
- FT Reima Välimäki: Muinaisten kuninkaiden lähteillä – Keskiajan kirjallisuudesta tehtyjen tulkintojen ongelmia Kalmistopiiri-blogissa
Entä kiinnostavatko keskiaikaisen turkulaisen käymälän löydöt, Kuusiston piispanlinnan hautausmaa tai keskiaikainen puujalka? Kalmistopiiri-blogi kertoo sinulle näistäkin ja monista muista keskiaikaisista aiheista.
Pelattavaa:
Joko tuntuu siltä, että olet tällä erää katsellut, kuunnellut ja lukenut tarpeeksi, ja olisit valmis toimimaan? Sekin onnistuu! Pelaa ja kokeile, miten sinä toimisit keskiajalla.
Vihan pitkät jäljet -selainpelissä pääset testaamaan, miten toimisit historiallisissa tilanteissa, kuten esimerkiksi Rooman inkvisition syyttäessä parantajaa noituudesta tai ruotsalaisten viranomaisten tutkiessa huhuja metsänhenkien palvonnasta. Peli soveltuu hyvin esimerkiksi opetuskäyttöön.
Pelissä pelataan Lainoppineen hahmoa kuudessa skenaariossa, joissa historian hahmot kuten inkvisiittorit, raatimiehet sotilaskomentajat pyytävät neuvoja hankalissa tilanteissa. Oletko armelias vai armoton tuomari, ja mitä nämä asiat tarkoittavat menneisyydessä?