Sydänkesän Juhla

Tervehdimme Teitä, hyvät markkinavieraat, niin täältä Unikankareen mailta kuin kauempaa!

Meillä on suuri ilo kutsua Teidät viettämään kanssamme

Unikankareen Sydänkesän Juhlaa

3.7.2021 kellon lyötyä kolmasti iltapäivällä aina viiteen lyöntiin saakka.

Kesä on jo pitkällä, ja saamme nauttia mustarastaiden konserteista, heinäpeltojen havinasta ja laineiden sinestä suloisen Auringon helliessä meitä valollaan ja lämmöllään. Tästä kaikesta onnellisina ja kiitollisina kokoontukaamme viettämään yhteinen hetki iltapäivää piknikin merkeissä pöydän antimista nauttien, henkevästi keskustellen, käsityötä tehden, tanssien ja laulaen sekä toistemme seurasta virkistyen.

Meitä uhkaavasta suuresta rutosta johtuen on läheisempien kontaktien järjestäminen vielä rajoitettua tilanteen paranemisesta huolimatta.

Iloitkaamme siis tästä taianomaisesta mahdollisuudesta tavata toinen toisemme virtuaalisesti joko yksittäin tai pienissä ryhmissä!

HUOM! SYDÄNKESÄN JUHLAAN ON ENNAKKOILMOITTAUTUMINEN. Mukaan mahtuu 50 ensiksi ilmoittautunutta, joille lähetetään Zoom-linkki.

Juhlavaan tunnelmaan virittäytymiseksi sopii mahdollisuuksien mukaan koristaa pitosalia tai huvimajaa kauniilla kankailla ja taljoilla, kattaa pöytä valkeilla liinoilla ja paremmilla astioilla sekä asetella silmää miellyttäviä köynnöksiä ja kukkasia näkyville, kukin mieltymyksensä ja kykynsä mukaan. 

Hänen, jolla on keskiaikaan sopiva vaateparsi, on juuri tähän hetkeen hyvä ottaa se esiin ja ilahduttaa pukeutumisellaan sekä itseään että muita arvon Vieraita. Suuren Seuramme elävöittämä aikahaarukka on laaja aina viikinkiajalta renessanssiin elämää romantisoiden, joten vaihtoehdot sonnustautumiselle ovat moninaiset.

Ajanmukaisesta pukeutumisesta voimme löytää tietoa perehtymällä maalauksiin, kirjojen kuvituksiin ja veistostaiteeseen. Lähtiessäsi kokoamaan asuasi kannattaa ottaa harkintaan aika, paikka ja yhteiskuntaluokka, jonne tunnet kuuluvasi. Ikä ja siviilisäätysi ovat huomionarvoisia. Käytä ja yhdistele rohkeasti luonnonmukaisia värejä asussasi. Mukavuuden sekä autenttisuuden saavuttamiseksi kannattaa suosia erilaisia sekä hengittäviä että lämmittäviä luonnonkuituja, kuten villaa, pellavaa tai silkkiä.

Olette toivottu ja odotettu vieraamme myös ilman näitä ponnistuksia!

Jotta pääsette halutessanne mukaan keskiaikaiseen yläluokkaiseen makumaailmaan, haluamme jakaa kanssanne muutaman reseptin ja vihjeen halutuimmista ja maukkaimmista herkkupaloista keittokirjoista 1300- ja 1400-luvun Italiasta, Ranskasta ja Englannista. Keskiajan keittiö oli hyvinkin kansainvälinen, sillä mausteet kaukaa idän mailta tai hedelmät etelästä kulkivat kaupan mukana, ja vaikutteet eri maista osoittivat isännän varallisuutta ja yhteyksiä ulkomaille.

Juustoja: Roquefort, Parmesan, Ricotta, Saint-Marcellin, kotijuustot…

Juustot on hyvä nauttia yksinkertaisesti tuoreen leivän ja kuivattujen hedelmien sekä pähkinöiden kera. Erittäin suosittuja myös leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Hedelmiä: Omena, päärynä, viinirypäle, persikka, meloni, kirsikka, mansikka, luumu, viikuna, taateli… Hedelmistä voi nauttia sekä tuoreena (vähiten suositeltavaa, sillä keskiajan lääketieteen mukaan ovat huonosti sulavia), kuivattuna että sokerilla kuorrutettuna, sekä luonnollisesti ruoanlaitossa.

Leipä: Mitä vaaleampi ja tuoreempi leipä, sitä vauraampi isäntä ja arvokkaampi vieras. Jauhoista leivottiin myös suolaisia ja makeita piiraita, vohveleita ja kakkusia.

Kuminakakkuset

225 g pehmeää voita ja

2 dl sokeria vatkataan sekaisin.

1 muna sekoitetaan joukkoon.

6 dl hienoja vaaleita vehnäjauhoja ja

2 rkl kuminaa sekoitetaan yhteen ja lisätään taikinaan.

Pidetään vähintään 1 tunti kylmässä ja muotoillaan pieniksi kakkusiksi.

Paistetaan 175 asteessa kunnes kypsiä (noin 10 min) 

Kuminan sijaan voit käyttää mausteena raastettua inkivääriä tai sitruunan kuorta.

Tart de ffruyte and salmon (1400-l. Englannista, hedelmäinen lohipiiras)

Pohja:

300 g voita

5–6 dl vaaleita vehnäjauhoja

Tilkka vettä, hyppysellinen suolaa.

Nypi huoneenlämmin voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi.

Lisää vettä, että saat taikinasta tasaisen. Älä vaivaa liiaksi, anna jäähtyä jääkaapissa.

Täyte:

500 g lohta perattuna ja paloiteltuna

1 dl kuivattuja paloiteltuja taateleita

2 dl valkoviiniä

Hyppysellinen suolaa.

Yhdistä lohipalat, pienitty taateli, suola ja viini, ja anna kiehua pienellä lämmöllä 3–5 min. Kaada ylimääräinen liemi erilliseen kulhoon talteen.

2 dl kuivattuja paloiteltuja viikunoita

1 dl valkoviiniä

2 rkl korintteja / rusinoita

Suolaa ripaus ( ¼–½ tl)

Valkopippuria ripaus ( ¼ tl)

Kanelia hyppysellinen ( ½–1 tl)

Neilikkaa ripaus ( ¼–½ tl)

Muskottia ripaus ( ¼ tl)

Inkivääriä raastettuna (1 rkl) tai kuivattuna hyppysellinen ( ½ tl) 

Sahramia ripaus ( ¼ tl) voiteluun

½ dl kermaa voiteluun

4 rkl pinjansiemeniä 

Keitä toisessa kattilassa viikuna-viini-mausteseosta ja lisää tarvittaessa sivuun laittamaasi viinilientä kalan keittämisestä. Anna kiehua, kunnes viikunat ovat hyvin pehmenneet, n. 3–5 min.

Ota puolet jäähtyneestä piirastaikinasta ja painele se matalan vuoan (halkaisija n. 25 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä päälle ensin lohi-taatelitäyte ja sen jälkeen viikunasose. Ripottele tähän päälle pinjansiemenet ja muotoile kaulitsemalla lopusta taikinasta kansi piiraalle. Halutessasi voit ottaa taikinasta kuvioita esim. pikkuleipämuotilla kantta koristamaan. Voitele piiras sahramikermalla, pistele pintaan muutama ilmareikä, ja paista n. 200 °C:ssa n. 40 min.  

Kasvisvaihtoehdon voit leipoa korvaamalla lohen esimerkiksi metsä- tai herkkusienillä ja sipulilla.

Viettelevän hedelmäisen piiraan

saat käyttämällä täytteenä kirsikkahilloketta 1400-luvun englantilaisen keittokirjan Forme Of Cury ohjeella:

500 g tummia kypsiä kirsikoita perattuna kivistä ja kannoista

2 dl punaviiniä

2 dl sokeria

30 g voita

100 g vaalean leivän sisusta murskattuna.

Keittele miedolla lämmöllä murskattuja kirsikoita, viiniä, sokeria ja voita sekä leipämurskaa kunnes seos on saostunut paksuhkoksi hilloksi.

Juomaksi sopii nauttia vaikka mehua, hunajajuomaa, simaa tai siideriä.

Yksinkertaisin simaohje 1300-luvun Englannista kehottaa keittämään seosta, jossa on 1 osa hunajaa ja 4 osaa vettä, kunnes pinnalle ei muodostu enää uutta vaahtoa. Saksalaiset ja ranskalaiset myöhäisemmät ohjeet sisältävät hiivaa käymisprosessin aikaansaamiseksi nopeammin. Siman voi myös maustaa makunsa mukaan esimerkiksi katajanmarjoilla, inkiväärillä, mintulla tai muilla mausteilla. 

Hunajasima

500 g hunajaa

3 ½ l vettä

Hiivaa nokare (n. 1/5 tl)

2 kanelitankoa

Sitruunan kuori raastettuna

Sitruunan mehu

Kiehauta puolet vedestä ja kaada hunajan päälle. Lisää seokseen sitruunamehu ja kuoriraaste sekä kanelitangot ja hetkisen kuluttua haaleaan seokseen hiivaa pieni nokare (n. 1/5 tl). Anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Siivilöi ja pullota juoma, lisää 1 tl hunajaa vielä jokaiseen pulloon ja varastoi viileään. Sima valmistuu noin viikossa. Käymistä voi nopeuttaa jättämällä pullot huoneenlämpöön.

Nauttikaamme markkinoiden meille tuomasta ilosta ja viihdykkeestä sekä toistemme seurasta, ynnä pitäkäämme huolta omasta ja läheistemme terveydestä!

Keskiaikaseura Unikankareen puolesta,

Artunhovin Rouva Kristiina

Varavoutinne