Pyhän Olavin mannerreitti alkaa Savonlinnan Olavin linnasta ja ja päättyy Turun tuomiokirkolle. Keskiaikaisten markkinoiden pieni testiryhmä vaelsi reitin viimeiset 34 kilometriä Maskusta Lemun kirkolta Raision kirkon kautta Turkuun ja kertoo tässä, mitä reitillä nähtiin ja koettiin.
Mutta antakaamme vaelluksen tehneiden Olavinpoikien kertoa matkastaan:

Aloitimme vaelluksemme hieman kello kahdeksan jälkeen. Aamun sää oli kaunis. Reitin alussa kuljimme kirkolta parisen kilometriä Kustavintielle. Tämä osuus oli vaelluksen kannalta kenties epäkiitollisin, sillä taival kulki pitkin isohkon tien piennarta. Piennar oli toki sinänsä melko leveä, mutta jonossa kulkeminen oli kuitenkin paras ratkaisu.
Noin tunnin kävelyn jälkeen pääsimme Ohensaarentielle. Tämä osuus oli reitin parasta antia. Tie mutkitteli pienten metsäisten mäkien, laaksojen ja viljavainioiden läpi. Viehättävää maalaismaisemaa kehystivät tammilehdot ja luonnonkukkakedot. Päivä lämpeni entisestään, ja vettä kului runsaasti.
Seuraava kulttuurihistoriallisesti kiinnostava pysähdyspaikkamme oli Stenbergan linnavuori, joka sijaitsee yksityisellä maalla tien laidassa. Kallion laki on viime vuosina raivattu ja palautettu lähemmäksi alkuperäistä maisemaa. Maisemien ihailun ja vesitauon jälkeen jatkoimme matkaamme tiellä, jonka kulku suuntautui kohti merta.


Ohensaarentie vaihtui Niemenkulmantieksi Suutaraukon lahden paikkeilla. Ympyrälenkkiä muistuttava tieosuus Kustavintieltä Lietsalantielle oli pituudeltaan 11 kilometriä.
Jatkoimme matkaamme kohti Naantalia. Lietsalan laidassa kulkee kevyen liikenteen väylä, joka oli huomattavasti piennarta miellyttävämpi käveltävä. Vähän ennen Naantalin keskustaa käännyimme kohti Raisiota. Tässä vaiheessa matkaa saimme lukea karttaa aiempaa tarkemmin, sillä Kaanaantieltä Raision Nuorikkalaan vievä hiekkatieosuus oli lähellä jäädä huomaamatta. Pansion telakan suuret nosturit kohoilivat jylhinä rannan suunnassa. Muutaman kilometrin jälkeen saavuimme Raision keskustaan, jossa täydensimme vesivarastojamme ja kävimme syömässä.
Raision varsinainen etappi pyhiinvaelluksella on Raision kirkko, mutta sitä ennen voi halutessaan tutustua muihinkin Raision keskustan nähtävyyksiin, kuten Alppiruusupuistoon.
Matkamme viimeinen vaihe Raision kirkolta Turun tuomiokirkolle oli varsin suoraviivainen. Kävelimme Raisiontietä myötäilevää kävely- ja pyörätietä. Muutama kilometri ennen Turun keskustaa tie vaihtuu Satakunnantieksi. Tienoo tuntui joka askelella tutummalta. Odotimme innolla näkevämme ensimmäisen vilauksen Turun tuomiokirkon tornista. Tuolta suunnalta lähestyessä saimme kuitenkin odottaa sitä Aninkaistensillalle asti. Sillan jälkeen enää Aninkaistenmäki erotti meidät määränpäästämme. Saavuimme Turun tuomiokirkolle ja Vanhalle Suurtorille yksitoista ja puoli tuntia vaellettuamme.

Lopuksi esitämme pyhiinvaellusreitin kulkijalle muutamia käytännön vinkkejä. Koko reitti kulkee kovalla alustalla, enimmäkseen asvaltilla. Kenkävalintaa on suositeltavaa pohtia tämän mukaan. Erityisesti hellepäivänä, toki muutenkin, on syytä varata runsaasti juomavettä mukaan. Vaelluseväät kannattaa kantaa mukana ainakin reitin alkuosuudella, sillä matkan varrella ei juurikaan ole kauppoja tai ravitsemusliikkeitä. Varsinais-Suomi on tunnetusti puutiaisaluetta, minkä vuoksi mahdollisten taukopaikkojen heinikoissa liikkuessa on hyvä pitää silmät auki ylimääräisten reissukavereiden varalta. Istumapaikkoja ei reitillä sanottavasti ole, sellaisia kaipaavan kannattaa varustautua kevyellä retki-istuimella.